top of page
Ara
  • sonayadiguzel2

Narsistik İlişkinin 4 Evresi

Güncelleme tarihi: 21 Eyl 2022





1. İdealleştirme Evresi




Bu evre gerçekten inanılmazdır. Narsist sizi hedef aldıysa, öncelikle size bulutların üzerinde gezdiğiniz idealleştirme evresini yaşatır. Bu evrede hayatınızın aşkını bulduğunuzu düşünürsünüz. Ayaklarınız yerden kesilir. O kesinlikle sizin senelerdir hayalini kurduğunuz eştir.

Narsistler bu evrede kendilerine büyük bir av seçerler. Hedef kriterleri genellikle güzellik, kariyer, zenginlik, popülerlik gibi kriterlerdir. Onlar için uygun bir av olduğunuza karar verdikten sonra hedeflerine sevgi dolu, ilgi ve iltifat yağdırarak, birlikte oldukları herkesten farklı olduğunuzu hızla paylaşarak sizi bulutların üstüne kolaylıkla çıkartırlar. Ve genellikle ;


· Hep senin gibi mükemmel birisini hayal ettim.

· Sen başıma gelen en güzel şeysin.

· Ruh ikizi olduğumuzu en başından anlamıştım.

· Seni hiçbir zaman bırakmayacağım.

· Hiç kimse bana bu kadar iyi gelmemişti.


Gibi cümlelerle sizi bulutların üstüne çıkarırlar.



2. Değersizleştirme




Narsist kişinin partneri bu evrenin başladığından habersizdir. Genellikle ne olduğunu anlamaya çalışırlar. Sezgileri, bir şeylerin değiştiğine dair onları rahatsız etmeye başlamış olabilir, ancak çoğu zaman bunu anlamak zordur.

Bu evrede ilişkideki alma-verme dengesi bozulur. Size gösterdiği aşırı sevgi ve ilgi biter. Artık kendisi sizin ona sürekli sevgi göstermenizi, onu takdir etmenizi, hatta ilahlaştırmanızı ister.

Bu durum hakkında endişenizi ifade ederseniz birdenbire kıskanç olursunuz ve kendinizden şüphe duymanıza neden olurlar. Kişi neredeyse bir gecede soğuk ve umursamaz hale gelir; bu maske düştüğünde gerçek Narsist bireyi gördüğünüz zamandır. Ancak tabi ki de Narsist birey bu konu hakkında bahaneler üretir sizi suçlar ve kabul etmezseniz maalesef sorunlu olan siz olursunuz. Bu evrede;


· Seni tanıdıkça sevmemeye başladım.

· Eski sevgililerim senden çok daha güzel, akıllı ve sorumluydu.

· Benim için hiçbir zaman yeterince iyi olmadın.

· Kendini bana başka biriymiş gibi tanıttın beni kandırdığına inanamıyorum.

· Herkesin seni neden terk ettiğini anlayabiliyorum.

· Asla kimseyi dinlemezsin ve her zaman sen haklısın.

· Sen duygusal bir karmaşasın seni düzeltmeye devam edemem.


Gibi cümlelerle sizi çıkardığı bulutlardan bir anda aşağı atarlar.



3. Terk etme evresi




Değersizleştirme evresinin sonuna gelindiğinde Narsistin partneri terk etme evresine geçilir. Bu ilişkinin bitişi kesinlikle normal bir ilişkinin bitmesine benzemez. Terk edilen kişi kendisini her anlamda sömürülmüş, her şeyi elinden alınmış, tükenmiş hisseder.

İlişki genellikle karşılıklı konuşarak mantıklı açıklamalar eşliğinde bitmez, onun yerine partnerini yaşanılan bir olay karşısında yine onu suçlayarak veya bir anda ortadan kaybolarak biter.

Bazen partner ilişkinin bittiğini bile anlamayabilir çünkü ortada geçerli bir sebep yoktur. Ya da siz ayrılmak isteseniz bile bu asla kabul edilemezdir. Çünkü Narsistler reddedilmeye gelemezler. Kendileri ayrılmak isterse bunu acımasız bir şekilde ifade ederler. Ve genelde;


· Sen delisin ve yardıma ihtiyacın var.

· Sen hayatıma girmeden önce böyle değildim.

· Sen patolojik bir yalancısın herkese istediğini anlatabilirsin ancak insanlar benim ne kadar dürüst olduğumu biliyor.


Gibi cümlelerle sizin canınızı yakar, kendinizden şüphe etmenizi sağlar ve ortadan kaybolurlar.



4. Geri dönme evresi




Narsistler siz onları bırakmadığınız sürece ömür boyu hayatınızda kalırlar. Sizi bırakıp gitmesi ilişkinin bittiği anlamına gelmez yeter ki açık kapı bırakın. Size dönüş yapacağı zaman sizin konumunuz, nerde olduğunuz, ilişki durumunuz onlar için önemli değildir ufak bir yem atarak istedikleri şeyi almaya başlarlar.

Örneğin sosyal medyada partnerini engellemişse engeli açar veya sosyal mecrada sadece partnerlerinin anlayabileceği paylaşımlarda bulunur. Bu davranışları partnerlerinin, kendisine geri dönmesi için birer yemlemedir. Eğer bu davranışlara partneri cevap verirse tekrar partnerini değersizleştirir. Eğer partneri gelmezse kendisi geri gelir. Bu geri gelişi partneri hatasını anladı ve özür dileyeceğini düşünür ama asla o davranışlarda bulunmaz.. Narsistlerin geri dönmelerinin en önemli nedeni ise partneri üzerindeki kontrolü kaybetmek istememesidir. Geri döndükten bir süre sonra partnerini tekrar terk eder. Narsist birey tüm yaptıklarına rağmen ondan kopmadığını gördükçe bundan haz duyar. Narsist geri döndüğünde kabul edilmemesi durumunda bunu birkaç kez daha dener. Hepsini reddederse partneri, hayatının sonuna kadar o kişi aklına gelmez.

Dönmemesinin sebebi artık sizinle oyun oynayamacağındandır. Eğer partnerler ilişkilerinin ‘’İdealleştirme Evresinde’’ hissettiklerini hissedeceği umuduyla narsistlere geri dönerlerse bu döngü tekrar tekrar yaşanır. O evre bir daha yaşanılsa dahi kısa sürer ya da hiç yaşanmaz. Devamında partnerler yaşadıklarından daha da kötülerini yaşayarak bu döngüye devam ederler. Bu evrede;


· Hiç kimse senin gibi değil.

· Seni çok özlüyorum eski günlerimiz aklımdan çıkmıyor.

· Sensiz ben bir hiçim.


Gibi cümlelerle ilk tanıştığınız günlere döndüğünü göstermeye çalışır, size değer verdiğini, pişman olduğunu anlamınızı ister ancak tek istediği sizi oyuna geri çekmektir.







53 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


Yazı: Blog2_Post
bottom of page