top of page
Ara
  • sonayadiguzel2

Gerçekten Aç Mıyım Yoksa Bu Bir Duygusal Yeme Mi ?

Stresli hissettiğinizde daha fazla yemek yiyor musunuz ? Aç olmadığınızda da yemek yer misiniz ? Kızgın, üzgün, endişeli vb. gibi durumlarda kendinizi daha iyi hissetmek için yemek yiyor musunuz ? bu soruların cevabı evet ise duygusal yeme davranışınız olabilir. Peki nedir bu Duygusal Yeme gelin beraber tanıyalım.


Duygusal yeme davranışı yalnızlık, depresyon, anksiyete gibi duygu değişimlerine karşılık olarak genellikle normalden daha fazla yemek yemeye neden olan psikolojik yeme çeşidi olarak da tanımlanmıştır.

Yemek yemenin fiziksel ve duygusal olarak iki nedeni vardır. Herkes için geçerli olan fiziksel açlık giderilerek yaşam sürdürülmektedir. Diğer yandan bazılarımız rahatlamak, streslerini gidermek veya kendilerini ödüllendirmek için yiyeceklere yönelebilirler. Genellikle de abur cubur, tatlı veya diğer rahatlatıcı ama sağlıksız yiyeceklere ulaşmak eğilimindedirler.

Kısacası duygusal yeme, kendimizi daha iyi hissetmek için yiyecekleri kullanmaktır.

Ne yazık ki Duygusal Yeme duygusal sorunları düzeltmez.

Duygusal yemenin en yaygın sebepleri ise;

  • Stres

  • Depresyon

  • Öfke

  • Kaygı

  • Can Sıkıntısı

  • Mutluluk


Gerçekten Aç Olduğum İçin Mi Yemek Yiyorum Yoksa Bu Duygusal Yeme Mi ?


Duygusal yemenin kısır döngüsünden çıkmak için Bilişsel Davranışçı Terapi tekniklerini kullanılması önerilir. Terapi sürecinin ana odağı duygusal yemeye sebep olan kısır döngüyü kırmak ve yemekle kurulan ilişkiyi yeniden düzenlemektir. Bunu için kişinin yönetmekte zorlandığı ve bu yüzden aşırı yeme eğilimi gösterdiği duygulara karşı toleransını geliştirmek hedeflenir. Bunun yanı sıra kişinin hayatındaki sorunlarla etkili bir şekilde baş etmesine olanak sağlayacak beceriler de eklenir.

29 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page