top of page
Ara
  • sonayadiguzel2

Partnerimin Narsist Olduğunu Nasıl Anlarım ?

Güncelleme tarihi: 30 Eyl 2022


Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir ?



Günümüzde sıklıkla duyduğumuz Narsist kelimesi kendisini aşırı beğenmiş kişi demektir.


Narsistik kişilik bozukluğunun ayırt edici özellikleri, kişinin kendisini diğer insanlardan üstün görmesi, diğer insanlara karşı empati eksikliği ve hayranlık duyulma ihtiyacıdır.

Narsist kişiler sıklıkla kibirli, benmerkezci, çıkarcı ve talepkar olarak tanımlanır. Ayrıca görkemli fantezileri olabilir ve özel muameleyi hak ettiklerini düşünebilirler.


Narsist özellikler tipik olarak erken yetişkinlik döneminde başlar ve iş, ilişkiler gibi birçok bağlamda hayatı etkiler.


Narsist kişilik bozukluğuna sahip insanlar genellikle bir şekilde eşsiz, benzersiz olduğuna inandıkları veya bir şekilde özel yetenekleri olduğuna inandıkları diğer insanlarla ilişki kurmaya çalışırlar, bu da kendilerinin benlik saygısını artırabilir. Kendilerine karşı aşırı hayranlık duyulması ve ilgi gösterilmesini aramaya meyillidirler ve eleştiriye veya yenilgiye tahammül etmekte güçlük çekerler.


Kişilik bozuklukları arasında yer alan Narsist Kişilik Bozukluğu en değişken klinik bulgulara ve en geniş şiddet aralığına sahiptir.


Bu nedenle psikiyatride bu bozukluğun sınırları ve tanı ölçütleri ile ilgili tartışmalar hala devam etmektedir. Tanı kriterleri net olmadığı için görülme sıklığı hakkında net bir veri yoktur. Ancak Avrupa ve ABD’de toplumda görülme sıklığının yüzde 0 ile 6.2 arasında olduğu tahmin edilmektedir.


Narsist Kişilik Bozukluğu olan kişiler genellikle aynı anda olan diğer bozukluklar için kliniklere başvururlar.


Duygudurum, anksiyete, madde kullanımı ve kişilik bozuklukları gibi durumlar bu kişilerde sıklıkla görülür ve tanı ile tedavi süreçleri oldukça karmaşıktır.

Narsist kişiler hayatlarında herhangi bir yıkım, kayıp veya sorun olmadığı sürece psikolojik destek almazlar. Çoğu zaman destek almayı bir zayıflık olarak görürler


Neden Narsist Olunur?


Kişilik bozuklukları ebeveyn tutumları ile oluşur.

Katı ve sert ebeveynlik türünde ebeveynlerin imkansız beklentileri çocuğa yönlendirilmiştir ve çocuk sadece beklentileri karşılandığında takdir edilip sevildiğini hisseder. Bu çocuklara genelde sevgi gösterilmez ya da performansına bağlı olarak sevgi gösterilir.

Her daim en iyi olması beklenen çocuk sonunda mükemmel dışındaki her şeyin kötü, yetersiz ve sevilmez olduğunu öğrenmiştir.

Çocuğa karşı duyulan güzel duygular sadece belirli başarılarda görüldüğü için çocuk iyiliğin başarıda olduğunu düşünür. Bu çocuklar sıklıkla eleştirilir ve koşullu sevgiye maruz kalır. Bu sebeple Narsistlerin bu bencil tavırlarının altında oldukça zorlu bir çocukluk dönemi yatar.







Partnerimin Narsist Olduğunu Nasıl Anlarım ?


  • Eşiniz ya da sevgiliniz, birlikteliğinizin başında fazlasıyla çekici ve sıcak mıydı?

  • İlişkiniz ilerledikçe, sevgilinizin ilk günlerdekinin tam tersi davranışlarını fark ettiniz mi?

  • Sevgiliniz sürekli kendinden mi bahsediyor?

  • Sevgiliniz sürekli tanıdığı önemli ya da ünlü kişilerden mi bahsediyor?

  • Eşiniz ya da sevgiliniz, her konuda en üst standartları mı arıyor?

  • Sevgiliniz dış görünüşüne abartılı bir özen gösteriyor mu?

  • Sosyal medyada çok fazla takipçisi olması gerektiğini mi düşünüyor? Tonlarca selfie paylaşıyor ve en iyi fotoğraf için uzun vakitler mi harcıyor?

  • Hayatınızı onun istek ve ihtiyaçlarına göre planlamanızı mı bekliyor?

  • Sizden birçok özveri beklerken, kendisi hiçbir özveride bulunmuyor ve sizin istek ve ihtiyaçlarınızı önemsemiyor mu?

  • Onun düşüncelerine katılmadığını zaman, öfke patlamaları yaşıyor, suçlunun siz olduğunuzu mu belirtiyor?

  • Karşısındaki siz ya da başka birine karşı hiçbir empati emaresi göstermiyor mu? Kişileri kırmaktan, üzmekten çekinmiyor mu?


Bu gibi maddelere cevabınız evet ise partnerinizin narsist olma ihtimali yüksektir. Bu konu hakkında yardım almak için benimle iletişime geçin.



11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


Yazı: Blog2_Post
bottom of page