top of page

Sıkça Sorulanlar

Siz Sorun, Ben Cevaplayayım

Psikolog kimlere denir ?

Üniversitelerin Fen-Edebiyat fakültelerinde 4 yıllık psikoloji lisans programlarını bitiren kişilere Psikolog ünvanı verilmektedir. Psikoloji eğitimi temel kuram ve uygulama açısından kişiye bir temel oluşturmaktadır.
Psikoloji biliminin kendi içerisinde bir ağacın dallarına benzer dalları mevcuttur. Deneysel Psikoloji, Sosyal Psikoloji, Gelişim Psikolojisi, Klinik Psikoloji gibi alt alanlara ayrılmaktadır. Psikoloji, günümüzde bu temel alanlardan türemiş 50 civarında uzmanlık alanı olan bir bilim ve meslek dalıdır.
Diğer uzmanlık alanları olarak; Sağlık Psikolojisi, Nöropsikoloji, Trafik Psikoloji, Okul Psikolojisi, Endüstri Örgüt Psikoloji, Adli Psikoloji, Spor Psikolojisi ve Psikometri sayılabilir.
Kişilerin psikolojik sorunlarını çözümlemek için yüz yüze veya online şekilde gerçekleştirilen, bireysel görüşmeler yaparak durumu inceleyen, kişilerin hayatını olumsuz yönde etkilemiş olan veya etkileyen, işlevselliklerini düşüren, sosyal hayatlarında ki sorun olarak görülen durumları bulup gerekli teknikler ile durumu danışana gösteren ve kişiye farkındalık kazandırmayı hedefleyen kişilerdir.

Psikologlar ilaç yazar mı ?

Psikologlar ilaç yazmazlar. Psikiyatri kliniğinde ilaç yazılabilir. Psikiyatristler genellikle ilaç tedavisinin desteklenmesi açısından psikolog eşliğinde çalışmaların yapılmasını uygun görürler.

Terapi seansları ne kadar sürüyor?

Bir terapi seansı ortalama 40-50 dk arası sürer.

Değişken ücret tarifesi uyguluyor musunuz?

Ücretlendirme sistemimiz değişiklik göstermektedir. Yetişkin ve çocuklar için yaşanılan zorluklar konusunda iletişime geçerek detaylı bilgiyi alabilirsiniz.

Psikoloğa gitmek için illa hasta olmam mı gerekir ?

Bu soruya kesinlikle gerekmemektedir diyebilirim. Kişilerin sorun olarak gördüğü durumların veya olayların tamamen hastalık kavramı ile bütünleşmesi gerekmemektedir. Kendini mutsuz, huzursuz, güvensiz hisseden, sosyal yaşantılarında sorunlar yaşayan, uyku problemi yaşayan, ani öfke nöbetleri, ağlama krizleri, tikler, baş edilemeyen kıskançlıklar, toplumdan kopma, agresif ve kırıcı davranışlar, çok uyuma, yataktan çıkmak istememe bunun yanı sıra çocuk ve ergenlerde gözlenen davranım problemleri, yoğun kaygı, uyum güçlüğü, dikkat eksikliği ve ailenize, arkadaşlarınıza anlattığınız ve kendi başınıza çözüme ulaştırmaya çalıştığınız fakat altından kalkamadığınız süreçlerde uzman kişilere başvurmak sizleri hasta yapmamaktadır. Bu gibi durumlarda uzman kişiler ile görüşmeniz sizler için süreci hafifleteceğine ve sağlıklı olacağına inanmaktayım.

Psikologlar neden sorunlarımızı anlatırken bize akıl vermezler ?

Psikologlar sizi objektif bir şekilde yargılamadan dikkatle dinler. Sorununuzu çözmenize yardımcı olan kişidir ancak nasıl yaşamanız konusunda size öğüt veren kişi değildir.

Terapi süresince benim de görevlerim var mı ?

  • En temel sorumluluğunuz planlanan oturumlara düzenli olarak katılmanızdır. Oturuma gelmenizi engelleyecek bir durum söz konusu olduğunda, bunu, oturumdan bir gün önce ya da olabildiğince erken bir tarihte danışmanınıza bildirmeniz gerekmektedir.

Psikolog ile konuştuklarım gizli kalır mı ?

Danışanın bilgi ve onayı olmadan, terapide konuşulan, paylaşılan bilgileri üçüncü şahıslara aktarmaz, katıldığı sosyal ortamlarda bu konulardan bahsetmez.
Bir kişinin kendisinden terapi hizmeti aldığı bilgisini, danışanın izni olmadan, üçüncü bir şahısla (bu kişi danışanın annesi, babası, kardeşi, eşi bile olsa) paylaşmaz.

Psikolog tanıdığı kişilere terapi uygular mı ?

Psikolog tanıdığı kişilere terapi uygulamaz. Profesyonel ve sağlıklı bir danışmanlık ya da terapi süreci için mesleki etik kurallar çerçevesinde arada sadece terapist ve danışan ilişkisi bulunmalıdır. Bununla birlikte danışanlarıyla seanslar dışında görüşmez, arkadaşlık etmez

SSS: SSS
bottom of page